Grundkursus i obstetrisk akupunktur

Jordemoder og Akupuktør Winnie Elholm
Jordemoder og Akupuktør Winnie Elholm. Fotograf: Erik Cheng

Dette kursus henvender sig til jordemødre, og andre fagpersoner, der kan have glæde af at tilbyde akupunktur til de fødende. Indholdet er udelukkende akupunktur til brug på fødegangen eller modtagelsen. Kurset omhandler derfor ikke akupunkturbehandlinger i graviditeten eller akupunktur til amning, børn mm efter fødslen. 

 

Varigheden af kurset er 4 dage incl. en afsluttende prøve som skal bestås for at få udleveret eksamensbevis. Forløbet består af tre dage, efterfulgt af en afsluttende dag nogle uger efter, eller 2x2 dage, afhængig af, hvordan kurset skal passes ind i et vagtskema.

 

Indholdet er teoretisk indføring i den kinesiske medicin, så man på simpel vis kan forstå baggrunden for de punkter, der er relevante at anvende. Vi gennemgår de relevante akupunkturpunkterne og sætter dem i perspektiv i forhold til de fødende, herefter gennemgår vi hvordan man kan kombinere punkterne, så de er tilpasset den enkelte kvinde. Vi gennemgår også både teoretisk og praktisk, hvordan nålene anlægges, vi øver lokalisering af punkter, placering af nåle så den fødende fortsat er mobil, og anvendelse af presnåle. Vi gennemgår også hvordan man med fordel kan anvende akupressur til de fødende, og hvordan partneren kan bruges her.

 

Indholdet er blandet teori og praktik, og vi øver lokalisering af punkter og anlæggelse af nåle på hinanden.

 

For at sætte kurset op, kræver det, at der er 4-6 deltagere, så hvis du interesseret, så grib fat i dine kollegaer og se, om I kan samle en flok, så finder vi en dato.

 

Kursusdagene foregår på min klinik i Vorre/Skødstrup nord for Århus.

 

Prisen er 3000 kr (2500 kr hvis du er studerende) og inkluderer the/kaffe og lidt snack. Frokost står man selv for. Mulighed for betaling i to rater.

 


Brush-up kursus i obstetrisk akupunktur

Akupunktur til gravide og fødende
Akupunktur til gravide og fødende. Fotograf: Erik Cheng

Jeg tilbyder kurser i obstetrisk akupunktur til dig, der har en anden relevant baggrund i akupunktur til gravide og fødende.

 

Kurset er et en-dags brush-up kursus, hvor vi genopfrisker de enkelte akupunkturpunkter, kombinationerne af dem, og hvor vi øver lokalisering af punkterne og anlæggelse af nåle - med primært fokus på fødende. Vi snakker også om akupressur under fødslen, som jordemoder eller partner kan tilbyde kvinderne.

 

Kurset henvender sig til jordemødre, eller andet personale der arbejder med fødende. 

 

For at sætte kurset op, kræver det, at der er 4-6 deltagere, så hvis du interesseret, så grib fat i dine kollegaer og se, om I kan samle en flok, så finder vi en dato.

 

Kursusdagene foregår fra 9-15 på min klinik i Vorre ved Skødstrup.

 

Prisen er 800 kr. og inkluderer the/kaffe og lidt snack. Frokost står man selv for. 

 


Hvem er jeg?

Jeg tilbyder disse to kurser, da jeg brænder helt vildt meget for akupunktur til fødende, og jeg elsker selv, at have et redskab, jeg kan hive op af tasken på fødestuen, der, hvor der er brug for lidt ekstra, og der, hvor vi nogle gange kommer lidt til kort i forhold til, at hjælpe en fødende videre, men samtidig holde forløbet naturlig.

 

Der er evidens for noget akupunktur, og der er meget, der slet ikke er undersøgt med vestlige måleredskaber. Og det er der mange årsager til. De to væsentligste faktorer er nok økonomi, og så det, at det er enormt svært at lave et dobbelt blindet studie, der undersøger effekten af akupunktur på fødende. Både fordi det ikke kan blindes, men også fordi alle fødende er forskellige, og det er netop det, der er charmen ved akupunktur - at det bliver rigtig godt, når det er tilpasset den enkelte kvinde. Det man skal huske er, at der heller ikke er nogle bivirkninger. Det betyder, at så længe akupunkturen ikke forlænger indsættelse af anden intervention, så er der i mine øjne ingen risiko ved, at tilbyde det til de fødende. Og så er det jo også sådan, at manglende evidens ikke er lig manglende resultater!

 

Min baggrund er, at jeg de sidste 9 år har været selvstændig akupunktør. Jeg har en uddannelse i Kinesisk medicin på 2½ år, og jeg er RAB godkendt. Desuden er jeg uddannet fysioterapeut og jordemoder og arbejder til dagligt på fødegangen på Skejby/AUH ved siden af min klinik. 

 

Mit ønske med mine to kurser er, at gøre akupunkturen nærværende og forståeligt, og praktisk brugbart i forhold til de fødende. Jeg veksler mellem teori og praksis, og jeg stiller krav til, at man består den afsluttende prøve på grundkurset, for at man kan få udleveret sit kursusbevis. Det er for mig vigtigt, at dem jeg uddanner er godt rustet til at udøve akupunktur på forsvarlig og faglig vis.