8 (mulige) tegn på fødsel

Hvordan ved man, om man er ved at gå i fødsel? Der er mange tegn, som man kan se og mærke efter, og ofte er det rigtig gode pejlemærker. Men man skal huske, at fødsler er noget af det mest forunderlige der findes - og ingen ved, hvornår det sker. Tegn på fødsel er derfor ikke garantier for fødsel. 

 

Selv om vandet går, kan der godt gå flere dage inden du føder - og selv om du har gode kraftige regelmæssige veer, så kan de godt gå i sig selv igen. 

 

Jeg har for nyligt mødt en andengangsfødende, der var indlagt et helt døgn, fordi hun havde født hurtigt første gang og igen havde fået veer. Men om natten dampede veerne af, og næste morgen måtte parret tage hjem, uden en baby i armene. Først en uges tid senere fødte hun. 

 

Her kommer mine bud på tegn, der muligvis kan indikere, at du snart føder


1. Tyngde ned

Fra uge 37+0 til 41+6 er der, hvor det er normalt at føde. Terminsdatoen er blot én dag, ud af de fem uger, og der er kun 5-10% der rent faktisk føder på deres terminsdag.

 

Til sidst i graviditeten vil du opleve, at din baby kommer længere ned i bækkenet. Måske kan du pludselig få luft igen, og de sure opstød bliver færre. Måske kan du ligefrem se, at din mave er kommet længere ned. Det er fordi din baby fylder længere nede og giver (lidt) plads til mavesæk og lunger igen. Måske bliver din bækkenløsning også bedre - det er simpelthen fordi din baby kommer ned og stabiliserer bækkenet.

 

Så hvis du oplever, at du næsten ikke kan gå, fordi der er et baby hoved mellem benene, eller din blære bliver ekstra udfordret på kapaciteten, så er det med stor sandsynlighed fordi din baby ligger længere nede i bækkenet. Og det betyder, at din baby er tættere på, at være ude i dine arme.

 

Det gode ved, at din baby ligger sig længere ned i bækkenet er, at barnets hoved har en bedre kontakt med din livmoderhals. Når livmoderhalsen får et tryk (som det også sker når du har plukkeveer eller veer) bliver den kortere og på sigt begynder den at åbne sig. Så en baby, der står godt nede i bækkenet er med til at stimulere kroppen til at gå i fødsel.

 

Oplever du, at din baby ikke står fast og godt ned i dit bækken, så skal du vide, at vi alle er forskellige. Især hvis du har født før, så står baby ofte først fast, når du går i fødsel. Dog vil jeg sige, at jeg har gode erfaringer med at få baby til at komme længere ned med akupunktur og øvelser. Så tøv ikke med at finde en uddannet akupunktør, der kan hjælpe dig, hvis du gerne vil hjælpe fødslen lidt på vej.

2. Plukkeveer

Alle gravide oplever at have plukkeveer. Det er livmoderens måde, at øve sig på, til de kommende veer. Nogle kvinder har mange plukkeveer, andre færre og nogle syntes ingen de har.

 

Plukkeveer der tager til i styrke og som måske ligefrem gør dig lidt forpustet er gode tegn på en fødsel. Plukkeveer kommer stille og roligt, og langsomt tager de til i styrke og hyppighed. Pludselig kommer de regelmæssigt og på et tidspunkt bliver de til veer. 

 

Så har du mange plukkeveer sidst i din graviditet, kan det være tegn på, at fødslen er indenfor rækkevidde men det er altså ingen garanti.

Oplever du plukkeveer tidligt i graviditeten og før uge 37+0, og oplever du, at de niver og ikke forsvinder når du hviler dig, så skal du ringe til dit fødested. Så er det vigtigt at blive undersøgt og finde ud af, om de afkorter din livmoderhals for tidligt. Det kan blot være en blærebetændelse, der giver dig de hyppige plukkeveer, og så skal det behandles.

3. Murren og menstruationssmerter

Murren i underlivet og lænden er gode tegn på, at din krop og livmoder gør sig klar til fødslen. Det kan også være, du mærker det trækker langs med inderlårene. 

 

Det er hormoner der er på spil, der gør, at dit bækken bliver mere bevægeligt så det er klar til fødslen, og så er det livmoderen der øver sig med plukkeveerne. På den måde kommer det til at ligne menstruationssmerter og den fornemmelse de fleste af os kender op til og under en menstruation.

4. Slimprop

Øh hvad for noget? Jo, det hedder en slimprop. Det er simpelthen en fast slimet masse, der sidder oppe i livmoderhalsen og laver en “prop” mens du er gravid. Den kan se ud på mange måder, og nogle gange er der lidt blod med, når den kommer ud. 

 

Man kan sagtens se en slimprop, eller dele af den, i mange uger op til fødslen. Og den kan også gendanne sig igen. Men kommer den ud, er det ofte et tegn på, at din livmoder arbejder og begynder at åbne sig, så den ikke længere kan blive siddende.

 

Personligt har jeg født to børn, og jeg har aldrig set min egen slimprop. Så man kan også godt være på vej i fødsel, selv om der ikke er kommet en slimprop.

5. Tegnblødning

Tegnblødning er ofte et rigtig godt tegn på, at din livmoder arbejder og at den begynder at åbne sig. Der kommer en smule blod, da din livmoderhals åbner sig, og det gør, at der er små blodkar der springer. Det lyder lidt voldsomt, men det er helt normalt.

 

Bløder du som om du havde en menstruation, er det vigtigt at sige, at du skal kontakte dit fødested. Det er dem der skal vurdere, om du bløder for meget.

 

I en graviditet oplever de fleste kvinder, at slimhinderne i skeden er mere sarte. Det gør, at man kan opleve at bløde efter man har haft sex. Det er igen helt normalt, og ofte ikke noget, der er et problem. Men er du bekymret og stopper det ikke igen, så skal du altid kontakte dit fødested. 

 

Man er aldrig til besvær når man ringer til sin jordemoder. Jordemødre er på arbejde døgnet rundt, og vi vil altid hellere snakke med jer en gang for meget end for lidt. Så husk at ring, hvis du er bekymret!


6. Diarré

En fødsel kræver plads i bækkenet, og det ved din krop godt. Derfor ser man nogle gange, at kroppen skille sig af med en større mængde afføring op til en fødsel. Klogt, ikke? 

 

Af samme årsag bliver du som oftest tilbudt det der hedder et klyx eller lavement når du kommer ind på fødestuen eller jordemoderen kommer hjem til jer, hvis I skal føde hjemme. Det er også med til at tømme tarmen og give plads til din baby. Et klyx kan også sætte gang i veerne, så det er ofte en god ide at takke ja til.

 

Mange kvinder bekymrer som over, om der kommer afføring ud, når de føder. Hvis man har tømt tarmen ordentligt inden, er “risikoen” selvfølgelig lidt mindre. Men det er sådan, at babys hoved trumfer afføring i tarmen. Og da vejen ud gennem bækkenet ikke går lige ned, men skråt bagud, kan man ikke undgå, at tarmen klemmes sammen. Og så kommer der afføring ud. 

 

Det er dog vigtigt at sige, at der ikke altid kommer afføring og gør der, så tørrer jordemoderen dert væk - og hun er altså helt ligeglad. Vi er vant til, at færdes i den region, og var man bange for afføring, blod, forstervand mm så var man nok havnet i et andet job!

7. Vandet går

Går dit vand, er det ikke sikkert, at du føder inden for kort tid, men du er sikker på, at der ikke kommer til at gå mange dage. Kun 8 % af alle fødsler starter med vandafgang.

 

Når dit vand går, skal du ringe og fortælle det til din jordemoder. Man kan godt være i tvivl om, om vandet er gået. Derfor beder jordemoderen dig ofte om at tage et bind på og gå rundt med det en time. Hvis det bliver vådt og tungt, og lugter lidt ferskt (lidt som sæd!) så er man ret sikker på, at vandet er gået. Er bindet helt tørt, kan det være du blot har rigeligt vandigt udflåd.

 

PS. Jordemoderen vil gerne se bindet, så skift det ikke lige inden du kommer ind til til tjek :-)

 

I dag er der lidt forskellige procedure på sygehusene men fælles er, at din jordemoder helst ikke vil have, at du går rundt med vandafgang i flere dage, uden at være i fødsel. For at bekræfte, om vandet er gået, bliver man inviteret ind på sygehuset, og derfra ligger man en plan sammen.

 

Når vandet går, er det fri adgang op til barnet, og det kan betyde, at der er en risiko for, at du eller barnet for en infektion. Hvis dit barn vender med hovedet ned, og du ikke har fået feber, fostervandet ikke er grønt og du ellers er velbefindende, så kan man godt se tiden an, og se, om kroppen selv begynder at lave veer. 

 

Hvis du ikke har tålmodighed til det, eller der er ting, der taler imod at du ser tiden an, så kan man hjælpe kroppen videre enten med piller eller et ve-stimulerende drop. Målet er, at du får veer og kommer i aktiv fødsel. 

Man kan også hjælpe kroppen videre med akupunktur eller akupressur. Der er et helt bestemt akupunkturpunkt man bruger, hvis der er vandafgang uden veer. Punktet er det største akupunkturpunkt vi har i kroppen og hedder mave 36. Det sidder på ydersiden af underbenet (se billedet). Det kan du sagtens selv massere det, og ellers kan du finde en uddannet akupunktør, der kan tage dig ind til en akut behandling. 


8. Veer

Veer er nok det bedste tegn på, at du er på vej i fødsel. I starten er det plukkeveer der bliver mere og mere regelmæssige og tager til i styrke. På et tidspunkt er du ikke i tvivl, nu er det rigtige veer.

 

Hvis dine veer damper af, når du ligger dig ned, så er det oki. Hav respekt for kroppen og hvil dig, så den kan samle kræfter. Veer skal ikke holdes i gang, med mindre der er indikation for det.

 

Veer tager som regel pusten fra dig, de mærkes som muskelsammentrækninger i din livmoder og nogle kan mærke, at veerne faktisk starter i toppen af livmoderen og bevæger sig ned. Det har noget at gøre med den måde muskulaturen i livmoderen er bygget på.

Når du har veer, arbejder livmoderen med at få presset barnet ud af livmoderen. Det gør den som et stempel, hvor den presser oppefra. Det giver egentlig meget god mening.

 

Når veerne kommer, er det afgørende at du får en god rutine med en vejrtrækning som du kan holde kørende gennem hele veen. Øv dig allerede ved plukkeveerne! Jo mere du slapper af i resten af kroppen, og lader livmoderen arbejde, jo mere hjælper du dig selv. Fødslen skrider frem, og veerne føles mindre intense når du har kontrol over vejrtrækningen.

Utålmodig?

Måske er du ved, at være godt og grundig mør i kroppen og utålmodig for, at føde. Du skal altid huske på, at veer skabes af oxytocin, og jo mere du stresser, jo mindre oxytocin skaber du. Så se, om du kan holde hovedet kold, glemme kalenderen og nyde, at du bare er dig, lidt endnu.

 

Er du gået over terminsdatoen, og nærmer du dig en igangsættelse, så er der hjælp at hente med både akupunktur og hindeløsning. Jeg har som jordemoder og behandler mange års erfaring med at modne kroppen til fødslen.

 

Er du lidt tidligere ude, kan du allerede modne og forberede kroppen på fødslen fra uge 37+0. Der er ingen bivirkninger ved behandlingen og jeg tager altid udgangspunkt i dig og din graviditet, ønsker til fødsel mm. På den måde tilpasser vi hver behandling til hvor du er fysisk og mentalt. Modning kan sagtens kombineres med behandlinger af gener i fx bækken, væske mm.


De bedste hilsner


Fertilitetsbehandlinger med akupunktur hos jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Graviditetsbehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Ammehjælp og vejledning hos Jordemoder i Skødstrup ved Århus
Børnebehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

Efterfødsels behandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

     Skriv dig op til mit nyhedsbrev her:

* indicates required

Intuit Mailchimp

Winnie Elholm

Vorrevej 32 b

8541 Skødstrup

28557394

Winnie@dengodebehandling.dk

CVR: 32848281

Vilkår & Betingelser