Bækkensmerter hos gravide

Bækkensmerter og bækkenløsning er mange ting, og varierer rigtig meget fra gravid til gravid. Nogle bliver ramt tidligt, andre oplever ingen gener overhovedet. Udtrykket bækkenløsning er et lidt gammelt udtryk, men dog stadig det, mange bruger når de har bækkengener.

 

Ofte er der en forudgående årsag til, at man får bækkengener, det kan være, at man er lidt skæv i ryggen eller i bækkenet i forvejen, nogle gange helt uden at man ved det.

 

Bækkensmerter kan være meget smertefuldt og invaliderende og skal bestemt tages alvorligt. Nogle bliver ramt af smerter nogle uger, og så forsvinder det igen af sig selv, mens andre har gener i store dele af graviditeten.

Hvorfor får du ondt?

Bækkensmerter opstå blandt andet, fordi kroppen producerer en række hormoner, der er med til at blødgøre vores ligamenter. Ligamenterne er dem, der holder vores knogler stabile, i samarbejde med vores muskler. Når ligamenterne giver sig, bliver der sat større krav til muskulaturen, som så også kan komme på overarbejde. Der kan opstå låsninger i de små led i bækkenet og i ryggen, og det, sammen med muskulaturen der er på overarbejde, kan give smerter.

 

Grunden til, at ligamenterne bliver bløde er, at der om lidt skal komme et lille barn ud, og det kræver lidt ekstra plads i bækkenet. Bækkenet er bygget op af ét led foran, som er vores kønsben, og to led bagpå hvor vores korsben mødes med den ring der danner vores bækken. Disse led, er dem der er udsat. Disse ked kan bliver så irriterede, at der kommer inflammation i leddene.

 

Smerterne opstår oftest hvis man har belastet kroppen for meget. Det kan være man har et arbejde der er fysisk krævende, stressende eller hvor der er dårlige arbejdsstillinger. Nogle får også mere ondt når de har ligget i sengen et stykke tid, og det kan derfor være svært at få sovet godt. Smerterne kan både være lokaliseret til leddene foran og bagpå, men det kan også stråle ned i benene, og man kan føle, at hele bækkenet er ustabilt og værker, eller at man ikke kan støtte på det ene eller begge ben.

Forsvinder smerterne igen?

De fleste oplever, at bækkensmerterne forsvinder inden for nogle måneder efter fødslen. Men du kan opleve længerevarende gener hvis irritationen i leddene fortsætter. Det kan være fordi der er opstået låsninger i bækkenet eller ryggen, eller spændinger i muskulaturen, der ikke blot forsvinder af sig selv.

 

Hvis du ikke oplever at det bliver bedre, så er det vigtigt at opsøge relevante fagpersoner, der kan hjælpe dig både med behandling og øvelser (se forslag længere nede).

Hvad kan du gøre?

Det er vigtigt at vide, at du kan gøre ved dine bækkengener. Der er en lang række gode råd, øvelser, træning og behandling, som kan være med til at hjælpe dig.

 

Du skal være opmærksom på, hvad der udløser dine smerter. På den måde kan de selv være med til at reducere generne. Ofte skal man overveje, om man har brug for en deltidssygemelding, eller eventuelt en fuldtidssygemelding. Det kan være rigtig træls at skulle sygemeldes, og en svær beslutning at tage. Spørg din jordemoder eller din læge. De vil kunne rådgive dig hvis du er i tvivl.

De bedste råd mod bækkenløsning


Hjemmeøvelser

Når bækkenet bliver løsere og musklerne kommer på overarbejde, er det vigtigt at lave øvelser for at aktivere muskulaturen, så de bedre kan ”holde sammen” på bækkenet. Hos Maies.dk, der også tilbyder aquagym til gravide, kan du se en række fine øvelser. Det er øvelser du uden problemer kan lave derhjemme. Allerhelst dagligt. 

 

Det der er rigtig vigtigt, når man laver øvelserne er, at man laver dem symmetrisk så man får aktiveret muskulaturen rigtigt. En anden vigtig ting er, at du ikke skal få mere ondt af at lave øvelserne, så skal du lave færre øvelser eller stoppe.

 

Den sidste øvelse hos Maies.dk er et bækkenløft på en bold. Det kræver rigtig meget stabilitet så hvis det er for svært, kan du lave det med fødderne oppe på en sofa i stedet.

 

Behandlinger med akupunktur og kraniosakral-terapi

Måske syntes du, at det er lidt uoverskueligt med øvelserne? Måske hjælper de ikke rigtigt. Det kan være fordi der er noget der er låst i bækkenet eller ryggen, eller fordi du er så spændt i dine muskler, at du ikke kan få dem til at slappe ordentligt af selv. Det kan også være, at du får mere ondt af øvelserne, og så skal du stoppe med at lave dem.

 

På sundhed.dk anbefales det, at anvende akupunktur til bækkengener.

 

Jeg har en baggrund som fysioterapeut, jordemoder, kraniosakral-terapeut og ikke mindst RAB godkendt akupunktør. Jeg har rigtig gode erfaringer med at hjælpe gravide med bækkengener. Det kan både være gener bagpå, foran, iskias og smerter i hofterne.

 

Når du kommer hos mig behandler jeg dig, ud fra dine specifikke problemer. Vi snakker sammen fra gang til gang, og har fokus på, hvordan du har det, den pågældende dag. Jeg bruger både akupunktur på kroppen og i ørerne, hvis det er oki for dig. Akupunkturen i ørene er små stifter, der sidder i 2-3 uger, og på den måde forlænger vi effekten af behandlingen.

 

Jeg har meget gode erfaringer med at behandle bækkengener og jeg glædes altid over, at være med til, at gøre en forskel for endnu en gravid. 

 

Her kan I læse mere om mine behandlinger af gravide.

De bedste hilsner


Fertilitetsbehandlinger med akupunktur hos jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Graviditetsbehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Ammehjælp og vejledning hos Jordemoder i Skødstrup ved Århus
Børnebehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

Efterfødsels behandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

     Skriv dig op til mit nyhedsbrev her:

* indicates required

Intuit Mailchimp

Winnie Elholm

Vorrevej 32 b

8541 Skødstrup

28557394

Winnie@dengodebehandling.dk

CVR: 32848281

Vilkår & Betingelser