Graviditetskvalme og opkast

Kvalme og opkast er simpelthen så invaliderende og hårdt - jeg føler med alle jer, der står i det lige nu! Jeg har selv haft voldsom kvalme (og kastet op) i begge mine graviditeter, så jeg ved, hvor forfærdeligt det er. 

 

Op til 90% af alle gravide får kvalme, så det er desværre meget normalt. Og har du haft kvalme i én graviditet, er risikoen for at få det igen større. Det positive ved kvalmen er, at det er de graviditetsbevarende hormoner der er på spil, så risikoen for at miste skulle være mindre, når man har kvalme.

 

Du skal vide, at det stopper igen! Og selv om det kan føles helt uoverskueligt nu, så vender det på et tidspunkt, og så kan man helt glemme hvor dårlig man var (lige til man møder en lugt eller lyd, der sender en tilbage til kvalme-perioden). 

Kvalmen starter næsten altid omkring uge 6. Mange snakker om, at det vender efter uge 12, men ofte synes jeg, det fortsætter til uge 20 eller længere, hvis man er rigtig hårdt ramt. 

 


Hyperemesis

Nogle bliver så dårlige af kvalme og opkast, at det er en sygdom der hedder hyperemesis. De gravide, der har hyperemesis kan blive indlagt og for at få væske iv. Det er heldigvis kun 1% af alle gravide der bliver så syge fordi de er gravide. 

 

Hvis du taber dig, ikke kan spise og drikke og bliver afkræftet pga kvalmen, er det vigtigt. at du kontakter din egen læge. Det er simpelthen så rædselsfuldt at være så syg fordi man er gravid, og de fleste har oprigtigt lyst til, at afbryde graviditeten. Du skal vide, at du ikke er alene, men det gør det desværre ikke mindre hårdt!

Hvorfor får man graviditetskvalme?

Der er flere forklaringer på hvorfor man får kvalme, men man ved faktisk ikke præcist hvad årsagen er. Det er nok fordi, det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Jeg plejer at sige, at der er 3 forklaringer på kvalmen, så her får I mine bud på mulige årsager.

 

1. Fysiologiske forandringer.

Den mest oplagte årsag til kvalme er den hormonelle ændring der sker under en graviditet. Det er den fysiologiske forklaring på, at vi får kvalme. Det er også derfor man siger, at man får mere kvalme med piger, da man så både har hendes og egne hormoner i kroppen. Under fysiologiske forklaringer på kvalme hører også mangel på vitaminer fx B6.

 

2. Mentale udfordringer og bekymringer

Den anden årsag i min optik er er det mentale aspekt under en graviditet. Har du mistet flere gange inden denne graviditet, har du været i et fertilitetsforløb, havde du en traumatisk fødsel eller barsel sidst? Er du presset på dit job, i din familie, i din hverdag? 

Alle disse ydre faktorer spiller ind på, hvor meget overskud vi har. Og jeg ser, at bekymringer påvirker kvalmen negativt.

 

3. Ubalancer qua den kinesiske medicin

Nu er jeg jo uddannet inden for den Kinesiske Medicin og akupunktur er min primære måde, at behandle graviditetskvalme på. Så det er klart, at jeg ser ubalancer i din krop, som en årsag til kvalmen. Ubalancer er ikke sygdomme, eller noget lægen kan måle. Der er ubalancer i din energi i kroppen. Fx kan du have svært ved at falde i søvn om natten, måske får du let blå mærker, måske fryser du altid dine hænder og fødder. Det er ubalancer i den Kinesiske Medicin.

 

Bekymringer, i den kinesiske medicin, skaber fx også ubalancer der kan give kvalme. Så det hele hænger egentlig meget godt sammen når man ser på det, med lidt andre briller. 

Mine bedste råd mod graviditetskvalme og opkast

Der er rigtig meget, du selv kan gøre og her kommer alle mine bedste råd, som alle kan have en positiv indvirkning på din graviditetskvalme

  • Mad hver 2 time minimum, evt oftere. Gerne noget, der er let at nedbryde, så fordøjelsen får det lidt lettere. Det er vigtigt at sige, at det du kan spise, det er det du skal spise. Lige nu kan du ikke nødvendigvis spise 6 stk frugt og grønt om dagen, og det er oki. Det kommer igen, på den anden side. Nu handler det bare om, at du rent faktisk får noget mad! Ofte. er kold mad bedre end varm.
  • Søvn og hvile i store mængder. Din krop bygger et lille nyt menneske, og det er ærlig talt noget af et job, så giv den lige lidt credit for, at være på overarbejde :-)
  • Frisk luft i moderate mængder. Du skal ikke gå lange ture der udtrætter dig, men kom lidt ud og mærk luft og lys.
  • Accept af, at lige nu, skal du prioritere anderledes. . Måske har du et job, du gerne vil passe, måske har du andre børn. Og selvfølgelig vil vi gerne gøre det godt i alle aspekter af vores liv, men lige nu, må du prøve at acceptere, at du ikke kan det hele. 
  • Din vejrtrækning er vigtig. Holder du vejret, blokerer du for den naturlige rytme der er i kroppen, faciliteret af en vejrtrækning der går helt ned i maven. Når vi får det skidt, holder vi ofte lidt på vejret. Så prøv at tænke over, om det er et mønster du har fået. Dybe rolige vejrtrækninger helt ned til fødderne lindrer. Evt i bare fødder på græsplænen ;-)
  • Hav fokus på væske. Får du ikke væske nok, kan du blive forstoppet, og det forværrer kvalmen yderligere. Tager du jern, kan det også give forstoppelse. Nogle gange kan det hjælpe at tage magnesium i en periode eller helt pause med jern, men snak med din læge så der er styr på, at du ikke får jernmangel.
  • B6 vitaminer: Sundhed.dk skriver, at man kan må tage 25 mg x 3 dagligt eller evt. 50 mg dagligt. Men du må ikke få mere end 100 mg B6 vitamin dagligt. 
  • Akupunktur og kraniosakral-terapi - se mere herunder.
  • Sygemelding, fuldtids eller deltids i en periode. Også selv om det er pisse irriterende, ikke at kunne det hele. Men ofte hjælper det på kvalmen når der bliver taget noget væk fra dine skuldre. 

Akupunktur til graviditetskvalme og opkast

Jeg har behandlet virkelig mange gravide med kvalme, i mine snart 11 år som akupunktør. Min egen kvalme lindrede jeg også med akupunktur, så for de fleste, er der hjælp at hente med behandlinger. Nogle, skal have behandlinger kontinuerligt, andre kan nøjes med 2-3 behandlinger og så er kvalmen lettet igen.

 

Jeg spørger altid ind til hvor kvalmen sidder. Er det en tung fornemmelse i maven, sidder den i halsen eller brystet? Jeg spørger også ind til andre ting, for at klarlægge dine eventuelle ubalancer. På den måde kan jeg bedst hjælpe dig med akupunkturen.

 

Graviditetskvalme svinger rigtig meget. Har du en god dag, kommer du automatisk til at gøre mere, og det betyder ofte, at dagene efter er dårlig. Det hører jeg gang på gang, når der har været effekt af behandlingerne. Mange kvinder føler sig utilstrækkelige og utilregnelige, netop fordi man ikke kan se, hvor dårlige de er, og fordi det svinger SÅ meget.

 

Nogle gange bruger jeg også kraniosakral-terapi (KST). Det kan nemlig både bruges til at fjerne låsninger i kroppen, som faktisk også kan forværre en kvalme, men det er også virkelig godt til at afstresse nervesystemet. Så nogle gange kombinerer jeg KST med akupunktur. 

 

Efter behandlingen sætter jeg små plastre med en lille bitte nål i, på nogle af akupunkturpunkterne. Derved forlænger vi effekten af behandlingen, og du kan selv skifte hjemme hvis de falder af, inden næste besøg.

Medicin til graviditetskvalme og opkast

Nogle gravide har det så skidt, at de bliver nødt til at få medicin mod kvalmen. Det er selvfølgelig din egen læge, du skal drøfte det med, men du skal vide, at det er en mulighed. Mange oplever at blive meget trætte og døsige af medicinen, og så må man opveje, hvad der er værst. 

 

De bedste hilsner


Fertilitetsbehandlinger med akupunktur hos jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Graviditetsbehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus
Ammehjælp og vejledning hos Jordemoder i Skødstrup ved Århus
Børnebehandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

Efterfødsels behandlinger med akupunktur og kraniosakralterapi hos privat jordemoder og behandler Winnie Elholm i Aarhus

     Skriv dig op til mit nyhedsbrev her:

* indicates required

Intuit Mailchimp

Winnie Elholm

Vorrevej 32 b

8541 Skødstrup

28557394

Winnie@dengodebehandling.dk

CVR: 32848281

Vilkår & Betingelser